Choeung Ek och Toul Sleng museum

Dessa turistattraktioner utgör ett av de mörka kapitlen i Kambodjas historia.

Till en början var Toul Sleng en gymnasieskola I Phnom Penh, som senare under Pol Pots tid, 1975 – 1979, byggdes det om till ett fängelse dit obekväma politiska fångar och skickades efter att ha arresterats på order av Angkar – regeringen. Det bytte även namn till S-21.

Fångarna satt i fängelset i genomsnitt 2 – 4 månader. Och inte nog med tid av svält och tortyr, så skulle fångarna även avrättas. Då fick de resa ifrån S-21 och istället åka till Choeung Ek, som var det förintelseläger där fångarna skulle avrättas. Hit ska c:a 17 000 fångar, även kvinnor och barn, skickats och blivit avrättade. Man vet inte exakt hur många som överlevde.

Choeung Ek är även kallad för Killing Fields, efter filmen med samma namn. En minnesplats har låtits konstrueras på platsen för att hedra de mer än 8000 skallar som finns bakom glaset. Idag är Toul Sleng ett folkmordsmuseum där man kan se fängelset som det påträffades när vietnamisiska trupper befriade Kambodja från de Röda Khmererna regim 1978. På väggarna i fängelset finns det tusentals fotografier på fångarna från S-21 innan de skickades till Choeung Ek.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *