Angkor Wat

Angkor Wat, och de andra templen omkring Angkor är Kambodjas mest besökta byggnadsverk. Runt 860 – 1400 efter Kristus, under khmerernas herravälde var Angkor huvudstad i Kambodja. Det var kung Yashovarman som lät bygga en rad av religiösa verk i staden. Detta blev sedan en tradition som följde med de efterföljande härskarna. Under 1100 talet började man att bygga Angkor Wat, och det tog sedan ungefär 40 år att bygga färdigt.

Ursprungligen var byggnaden ett hindutempel, som var tillängnat till guden Vishnu. När staden Angkor hade börjat att försvagas som politiskt och religiöst centrum, började även Angkor Wat att förfalla. Under denna tid omvandlades det hinduistiska templet till ett kloster för theravadabuddhister, vilket det är än idag. Medan denna omvandling skedde föll staden därefter i glömska för omvärlden. Det var inte förens under 1800 talet som fransmannen Henri Mouhots väckte intresset för staden igen.

Templet ligger i en rektangulär park som är omgiven av en mur och en 190 meter bred vallgrav. På den vänstra sidan av parken ligger en gångväg över vallgraven som utgör huvudingången. Det centrala templet ligger på tre olika nivåer och består av rektangulära gallerier med tillhörande torn. Kronan på verket är ett centraltorn som når en höjd på 65 meter från marken mätt. Templet är byggt i sandstensblock i olika färger. Dekorationerna längs väggarna består av relifer med scener ur sanskritberättelser från det antika Indien.

Angkor ligger c:a 6 km ifrån Siem Reap och är därför lätt att åka till. Det finns olika inträdespass som man köper vid huvudingången. Det finns biljetter för 1 – 7 dagar. Passet gäller på alla tempel i området runt Angkor Wat. Templen är öppna mellan 05:00 – 18:00. Se till att vara på plats ganska tidigt på morgonen om du ska besöka platsen. För på grund av stor popularitet blir det lätt mycket trängsel tidigt. Flest besökare har de under perioden november – februari och i synnerhet under jul och nyår.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *