Resa till Kambodja

Innan du reser till Kambodja är det bra om du har information om vad som kan behövas innan du reser som turist, som till exempel reseförsäkringar, vaccination och visum.

Det finns två olika valutor som du kan använda dig av när du åker till Kambodja, US Dollar och Riel, Kambodjas valuta. Populariteten på US Dollar är dock nedgående på grund av ständigt sjunkande kurser, men den går ändå att använda i landet. Riel kan du växla till dig på hotell och banker, men den är dock inte konvertibel utanför landet, därför kan det vara bra att växla tillbaka de Riel du har kvar innan du ska åka hem till Sverige igen.

Barnprostitution är ett stort problem i landet, och för att komma tillrätta med detta har Kambodja startat en kampanj mot detta. Dem har satt upp plakat och nummer lite överallt i landet. Misstänker du pedofili eller prostitution av barn, så kan du ringa de nummer som finns uppsatta.

Får du problem med något under din resa i Kambodja så kan du kontakta den Svenska ambassaden i Bangkok, för Kambodja har ingen svensk ambassad ännu.

Det är enkelt att resa inrikes i Kambodja. Det finns många lokala researrangörer som kan hjälpa till med arrangemang med transport, guider med mera. Vanligtvis reser man med särskilda bussar för turister, privatchaufförer, båt på Mekongfloden och Thailändska flygbolaget Bangkok Airways, som äger Siem Reap Airways i Kambodja.

Ska du färdas på landsvägen, undersök då sträckan för att få bättre uppfattning om vägens kvalitet. Ibland är avstånden inte särskilt långa, men vägstandarden kan vara mycket dålig. Bil och motorcykelolyckor är mycket vanliga och standarden på sjukvården är ett problem. Se därför till att ha en heltäckande försäkring innan du reser. Att åka tåg är billigt, men utforska gärna hur lång tid din resa tar innan du skaffar en tågbiljett.

På vissa platser i Kambodja finns det landminor som inte har detonerats, som ofta placerades på platser där soldater satte sig ner för att vila, som till exempel under ett träd. Detta förekommer framförallt i provinserna Battanbang, Pursat, Banteay Meanchey, Siem Reap och Kampong Thom. Men det finns mycket tydlig information om var man kan uppehålla sig eller inte.

En sak som du måste uppmärksamma är ficktjuvar och väskryckningar. Detta är ganska vanligt, så håll hårt i dina väskor och dylikt.

Innan din resa är det mycket troligt att du måste göra vissa vaccinationer. Men vaccinationer kan vara individuella på grund av vad man har gjort för vaccinationer innan. Smittskyddsinstitutet och Socialstyrelsen rekommenderar att man ska rådgöra med sin läkare, infektionsklinik eller vaccinationsmottagning om vad för vaccinationer man kan behöva göra. När du väl besökar en läkare fråga även vad de rekommenderar för vaccination till t.ex Vietnam och Thailand om du vill eller ska åka även dit på din resa.

Ett visum till Kambodja kan sökas på olika sätt. Det kan sökas via Kambodjas ambassad i Storbritannien. Kambodja har ingen ambassad i Sverige, så din ansökan hanteras via London.

Vid inresa med flyg till Phnom Penh och Siem Reap kan visum även sökas vid ankomst. Priset är 20 US Dollar och det som krävs är et giltligt pass (minst 6 månader kvar) och ett extra passfotografi. Kommer man via landsvägen kan det vara säkrast att ha ett redan klart visum, men regler ändras så det är bästa att du kontrollerar noga med Kambodjas ambassad innan du ska ta dig in i landet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *