Mat i Kambodja

Grundfödan för kambodjanerna är ris. Nästan varje måltid innehåller ris, men även nudlar är populärt. En del rissorter används till och med i samband med efterrätter, vanligtvis ihop med exotiska frukter, som till exempel durian.

Det kambodjanska köket har mycket gemensamt med sina grannländers mat, Thailand och Vietnam. Kambodja har dock inte lika kryddstark mat som Thailand. Med Vietnam har landet däremot mer gemensamt. Dem delar många rätter, men även kolonial historia. Båda är delar i Franskakolonialhistorian i Sydostasien. Detta resulterar i att de båda har fått influenser från både de kinesiska och franska köken, som båda är starka aktörer i Kambodjas historia. Curryrätterna visar ett spår av kulturell påverkan från Indien. Nudlarna har fått sina influenser från Kina. Ett arv från det franska köket är baguetten, som kambodjanerna äter med pastej, konserverade sardiner eller ägg. En sådan baguette och en kopp starkt kaffe, är ett exempel på en kambodjansk frukost.

En kambodjansk måltid består mestadels av flera maträtter, oftast tre till fyra olika rätter. En soppa finns nästan alltid med och den serveras vanligtvis vid sidan om varmrätterna. Kambodjanerna vill ha med så många smaker som möjligt när dem äter, därför det mångfaldiga antalet av maträtter.

På populära turistorter kan du delta i kambodjanska matlagningskurser som ger dig en möjlighet att få vissa kambodjanska matlagningshemligheter.

En ovanlig delikatess

En ganska speciell delikatess, som kambodjanerna kallar det, är Skuon spindeln. Den serveras friterad kryddad med salt och peppar.

Det var under Röda Khmerernas år som spindeln blev en maträtt. Kambodjaner och svältande slavar i risfälten grävde i området för att hitta livsmedel och genom detta fann dem näring genom skalbaggar, vatten och spindlar. Dessa visade sig att ha en utmärkt smak. En bra dag så kan en spindelförsäljare sälja mellan 100-200 spindlar.

Den håriga svarta Skuon spindeln är en del av Kambodjas traditionella apotek, särskilt när den är indränkt i risvin. Den behandlar ryggvärk och vanliga förkylningar hos småbarn.

Populära rätter

Här hittar du de popluära rätterna i Kambodja som du hittar på de flesta större restauranger i landet.

Amok Trey: Fisk täckt med kroeung och kokosmjölk, i svept i ångkokta bananblad (rätten på bilden ovan)
Bai cha: Stekt ris som innehåller kinesisk korv, vitlök, soja och örter. Äts vanligtvis med fläsk.
Cha knyey: En kryddig maträtt med kött, stekt med ingefära, svartpeppar och färska jalapenos eller färsk paprika.
Jroak sway: Omogen julienned, skuren med en speciell kniv för att få fina och tunna bitar, mango sallad, smaksatt med fisksås och paprika.
Kralan: En kaka som görs av kokt ris, blandat med bönor eller ärtor, riven kokos eller kokosmjölk.

2 thoughts on “Mat i Kambodja

  1. Pingback: Så gott med kambodjansk mat! - Bloggwebben

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *